Translate

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

«Αναδιοργάνωση της πυροσβεστικής, όχι κλείσιμο...»

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
«Αναδιοργάνωση της πυροσβεστικής, όχι κλείσιμο...»
* ΑΠΟ ΤΑ 1.700 ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟ 70% ΕΙΝΑΙ 10- 30 ΕΤΩΝ!



Αναδιοργάνωση και όχι κλείσιμο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στον ν. Λάρισας ζητά η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας. Κυρίως, την ενίσχυση των πυροσβεστικών σταθμών της Λάρισας και των Φαρσάλων. Ενώ η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται στην αρχή της, η ΕΥΠΣΠΘ, σε συζήτηση με την «Ε» θίγει όλο το φάσμα των βασικών ζητημάτων, που απασχολούν του πυροσβέστες κι όπως τα κατέγραψαν είναι:

Στη Λάρισα, το αίτημα να γίνει ο πυροσβεστικός σταθμός Α’ Τάξης, με την ανάλογη δύναμη προσωπικού, είναι πολύ παλιό. Άλλες πόλεις, όπως Βόλος, Λαμία κ.λπ., έχουν από χρόνια σταθμούς Α’ τάξης. Έναν σταθμό που εξυπηρετεί πάνω από 200.000 κατοίκους. Αναλογεί ένας πυροσβέστης για 4.500 κατοίκους, όταν σε πόλεις του εξωτερικού η αναλογία είναι από 1 προς 70 μέχρι και 1 προς 1000 ή παραπάνω... Αλλά είναι υπερώριμο και το αίτημα για ίδρυση Β’ Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας, π.χ. κάπου προς την περιοχή Νέας Σμύρνης, με άμεση πρόσβαση στην εθνική οδό, όπου συμβαίνουν και πολλά τροχαία. Η επάνδρωσή τους, εκτός των αξιωματικών, μπορεί να γίνει ίσως και με εθελοντές.

Στα Φάρσαλα ο πυροσβεστικός σταθμός στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο από το 1998, που ιδρύθηκε, με άνετο χώρο στάθμευσης των πυροσβεστικών, αν και αποτελεί πρόβλημα και η στάθμευση ΙΧ κατοίκων. Τώρα αναζητούν χώρο στο Ευύδριο, σε απόσταση 9 χιλιόμετρων και σε χειρότερη θέση, από επιχειρησιακής πλευράς. Η καλύτερη θέση είναι στην είσοδο της πόλης από Λάρισα, όπου υπάρχουν και οι οδικοί κόμβοι και γίνονται τα περισσότερα συμβάντα. Αντί για το Ευύδριο, καλό θα ήταν αν βρεθεί από τη δημοτική αρχή οικόπεδο, στην είσοδο και να χτιστεί μέσω ΕΣΠΑ. Η μετακόμιση στο Ευύδριο, επειδή το παλιό σχολείο θα χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο, χειροτερεύει τα πράγματα, αντί να βελτιώνει. Τα Φάρσαλα, το έτος 2012 είχαν 40 αστικές πυρκαγιές και 90 δασικές, αριθμός μεγάλος, που τα φέρνει στην 1η θέση από πλευράς συμβάντων στην επαρχία, αν και με 10 άτομα προσωπικό. Είναι καιρός να μετονομασθεί σε σταθμό Τάξης και να ενισχυθεί ανάλογα.

Για την 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, παραμένει ο κίνδυνος της κατάργησης μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναδιοργάνωσης του πυροσβεστικού σώματος. Είμαστε σε επαγρύπνηση, το ίδιο πρέπει και οι φορείς.

Ο σταθμός της ΒΙΠΕ έχει μόνο 17 άτομα προσωπικό, αν και καλύπτει μέρος του Ολύμπου, του Κισσάβου και του νομού, καθώς και τη γύρω περιοχή. Ο συγκεκριμένος σταθμός, μαζί με τον πυροσβεστικό σταθμό στο πολεμικό αεροδρόμιο, έχουν το μοναδικό «προνόμιο» να μην είναι ανεξάρτητοι και να υπάγονται διοικητικά στην ΠΥ Λάρισας. Πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό, με τις ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους.

Πρόβλημα είναι και η τριχοτόμηση του προσωπικού, σε μόνιμους, 5ετούς και εποχικούς. Παρακαλάμε να μην υπάρχουν φωτιές τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, τα βράδια μετά τις 10, όχι πάνω από 40 χιλιόμετρα κ.λπ. Κι αυτό, γιατί το εργασιακό καθεστώς είναι διαφορετικό. Εμείς θέλουμε, να ενταχθούν όλοι σε εμάς, όσοι έχουν τα κριτήρια και να ομογενοποιηθούν, κι ως προς το οικονομικό.

Ως προς τα οικονομικά, οι πιστώσεις στην πυροσβεστική περικόπηκαν κατά 45%. Λάστιχα έχουν να αγοραστούν από το 2008. Από τα 1.700 οχήματα της υπηρεσίας, το 70% είναι 10- 30 ετών. Η τελευταία αγορά έγινε το 2003 πριν τους Ολυμπιακούς.

Το ΣΠΕΚ Θεσσαλίας, πρέπει και αυτό να γίνει ανεξάρτητη υπηρεσία. Τα 9 άτομα που απασχολεί προέρχονται από τον πυροσβεστικό σταθμό Λάρισας, οπότε αντί για 48 άτομα έχει μόνο 39 και υπάρχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Παράλληλα εκκρεμεί και η πρόληψη 725 πυροσβεστών από τον διαγωνισμό του 2012, με άμεση συνέπεια και στα ασφαλιστικά ταμεία των πυροσβεστών, που στερούνται τις εισφορές τους. Με περικοπές στους μισθούς και με έλλειψη προσωπικού, οι πυροσβέστες αισθάνονται σαν εθελοντές. Από τις 12.900 οργανικές θέσεις πανελλαδικά, συμπληρώνονται μόνο οι 8.400 περίπου. Οι συνταξιούχοι αυξάνονται και το 2013 μπορεί να φτάσουν τους 400...

Στη συζήτηση με την «Ε» πήραν μέρος ο πρόεδρος κ. Γ. Χριστοδούλου, ο αντιπρόεδρος κ. Κων. Κυπαρίσης, ο γενικός γραμματέας κ. Μιχ. Κοσμέτος και ο ταμίας κ. Ηλ. Αρβυθάς.

Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.