Translate

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΤΜΗΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ: ''Ομογενοποίηση του πυροσβεστικού προσωπικού''




ΤΜΗΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  ΣΥΡΙΖΑ 

Τομέας Πυροσβεστικής 


Σύμφωνα με το Ν.4249/2014 ορίζεται ότι η εισαγωγή Πυροσβεστών στο Π.Σ. θα γίνεται μέσω των Πανελληνίων. Η εισαγωγή των Πυροσβεστών μέσω Πανελλήνιων αποτελούσε θέση αρχής τόσο του Τμήματος των Σ.Α. όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ ζήτησε την κατάργηση του Ν. 4249?2014,την είχε στηρίξει στην Βουλή στην Βουλή πού εξασφάλισε την αξιοκρατία στο σύστημα επιλογής για την εισαγωγή των Πυροσβεστών στο Π.Σ. Από την ψήφιση του νέου Νόμου μέχρι σήμερα δεν είχε συσταθεί επιτροπή για να διαμορφώσει σχέδιο Π.Δ. για την ισχύ του το 2016.

Με την ανάλυψη των καθηκόντων του νέου Γ.Γ.Π.Π. κ. Τάσο Μαυρόπουλο, δόθηκε εντολή με χαρακτήρα κατ΄επείγοντος ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία του Π.Δ. από ομάδα έμπειρων Αξ/κών πού Υπηρετούν στην Πυροσβεστική Ακαδημία.

Η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση της ενσωμάτωσης των συναδέλφων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης Π.Π.Υ. ώστε σύντομα και με την κατάργηση του αναχρονιστικού Ν.4249/2014, από ψήφιση νέου Νόμου μέσα από ουσιαστική διαβούλευση των αρμοδίων φερέων, επιστημονική μελέτη ναι από σύσταση διακοματικής επιτροπής, σύντομα να τεθεί η βάση για την μετεξέλιξη του Π.Σ σε ένα σύγχρονο οργανισμό που να έχει επιλύσει τουλάχιστον τις δυσλειτουργίες του στο καίριο ζήτημα της φυσιογνωμίας του προσωπικού του.

Μετά από την πολιτική συμφωνία με τους Θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. υπάρχει δέσμευση για την υλοποίηση της ομογενοποίησης του προσωπικού του Π.Σ.

Το Τμήμα των Σ.Α. του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από τη Πολιτική Ηγεσία την άμεση και εντός 2015 υλοποίηση της δέσμευσης.

Προτείνει:

Όσοι από τους Π.Π.Υ. έχουν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης στο Π.Σ. θα πρέπει να ενταχθούν πλήρως ως πυροσβεστικό προσωπικό, με τα ίδια ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με κατάργηση των αντίστοιχων θέσεων ΠΠΥ και την αντίστοιχη σύσταση θέσεων Πυροσβεστών Γ.Υ.

Επίσης άμεσα θα πρέπει να γίνει απορρόφηση των επιλαχόντων Π.Π.Υ. προς συμπλήρωση των κενών που υπάρχουν σήμερα στις θέσεις των Πενταετών Πυροσβεστών μια διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη από αρμόδια επιτροπή του Α.Π.Σ.

Αναφορικά επίσης για το επί συμβάση προσωπικό, χρειάζεται η συνέχιση του θεσμού, για την αντιμετώπιση των αυξημένων εποχικών αναγκών της δασοπυρόσβεσης, μετά από μια νέα επιχειρησιακή μελέτη που να καθορίζει την αριθμητική και τοπική αναγκαιότητα. 



Όσον αφορά την εκπαίδευση των Π.Π.Υ. 


Η εκπαίδευση των Πενταετών Πυροσβεστών περιγράφετε στον ν.3938/2011 άρθρο 15 παρ. 10 και αναφέρει : << . Οι Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης υφίστανται κατάλληλη εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ανάλογη εκείνων των μονίμων πυροσβεστών. Ο τόπος, ο χρόνος, το είδος της εκπαίδευσης, τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευομένων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.>>.

Έχοντας υπόψη την παραπάνω παράγραφο ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Εμμανουήλ Οθωνας εξέδωσε την απόφαση 104 οικ.Φ.109-1/8-2-2012 αρ. φύλλου 200 που την υπογράφει και ο τότε Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης διότι από την εκπαίδευση θα προέκυπτε και οικονομικό βάρος για το Ελληνικό Δημόσιο και έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Οικονομικών. Στο άρθρο 1 ορίζετε πως οι Π.Π.Υ. που προέρχονται από ιδιώτες θα εκπαιδευτούν στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τα παραρτήματα αυτής ( 600 Πυροσβέστες ), ενώ οι Π.Π.Υ. εξ εποχικών στις έδρες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που υπηρετούσαν ως εποχικοί οι οποίες λειτουργούν ως παραρτήματα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας – κέντρα εκπαίδευσης ( 3.400 Πυροσβέστες ) .

Στο άρθρο 2 καθορίζετε πως οι Π.Π.Υ. εξ ιδιωτών θα εκπαιδευτούν για 4 μήνες μιας και δεν έχουν προϋπηρεσία και οι εξ εποχικών δύο (2) μήνες λόγο της μακράς προϋπηρεσίας τους αλλά και της εκπαίδευσης που έκαναν κάθε χρόνο για 1 μήνα ως εποχικοί Πυροσβέστες .

Το άρθρο 3 αναφέρετε στην εκπαιδευτική ύλη η οποία είναι ίδια για όλους τους Π.Π.Υ. και όσον αφορά η ύλη αυτή καθορίζετε από την Πυροσβεστική Ακαδημία σύμφωνα με το Π.Δ. 174/1983 << Κανονισμός Πυροσβεστικής Σχολής >> που είναι ιδία με του Μόνιμου Πυροσβέστη. Τα διδασκόμενα μαθήματα :

α) 1. Πυροσβεστική Νομοθεσία

2. Πυροσβεστική Τέχνη.

3. Κανονισμός Ασκήσεων ( θεωρητικά – Πρακτικά ).

4. Μηχανολογία αυτοκινήτου ( Θεωρητικά – Οδήγηση αυτοκινήτου – Χειρισμός ).

5. Στοιχεία Οικοδομικής .

6. Στοιχειά Χημείας .

7. Στοιχεία Φυσικής .

Τα ανωτέρω μαθήματα εξετάζονται γραπτός πλην του πρακτικού μέρους που προβλέπετε πρακτική εξέταση.

Β) 1. Διασώσεις

2. Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις – Εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης – Ανελκυστήρες .

3.Υγειηνη – Α΄ Βοήθειες .

4. Σωματική Αγωγή – Αθλητισμός .

Στα ανώτερο μαθήματα υπάρχει πρακτική εξέταση.

Συμπερασματικά η ύλη είναι η ιδία και χωρίς καμιά διαφοροποίηση από αυτή του Μονίμου Προσωπικού που γίνετε μέχρι και σήμερα . Πέρα όλων αυτών στα τρία και πλέων χρόνια που υπάρχει ο θεσμός του Πενταετή Πυροσβέστη όλες οι εκπαιδεύσεις είτε μέσο της Υπηρεσίας που είναι σε καθημερινή βάση είτε μέσο σεμιναρίων είναι η ιδία με το μόνιμο Προσωπικό.

Στο άρθρο 4 καθορίζονται οι διαδικασίες αξιολόγησης των Πυροσβεστών οι οποίες είναι ίδιες με το μόνιμο προσωπικό και στο πρακτικό μέρος αλλά και στο θεωρητικό όπως και των γραπτών εξετάσεων με αδιάβλητο τρόπο όμοιο με αυτόν των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στα Πανεπιστήμια.

Μετά το τέλος των εξετάσεων έγινε απονομή αποφοιτηρίων σε όλους τους επιτυχόντες σπουδαστές - Πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Ακαδημία.

Συμπερασματικά οι Πενταετείς Πυροσβέστες έχουν κάνει την ιδία εκπαίδευση με τους μονίμους Πυροσβέστες και ουσιαστικά αλλά και από νομικής απόψεως . Μπορεί για τους εξ εποχικών η φοίτηση να ήταν δύο (2) μήνες αλλά εξετάστηκαν στην ίδια ύλη και μαθήματα και έδωσαν τις ίδιες εξετάσεις με αυτές των μονίμων . Στα 15 και πλέον χρονιά προϋπηρεσίας τους η εκπαίδευση τους ξεπερνά τους 20 μήνες και είναι πραγματικά απορίας άξιο ένας Πυροσβέστης προερχόμενος από ιδιώτες να είναι καλά εκπαιδευμένος με 4 μήνες εκπαίδευση αλλά ένας Πυροσβέστης εξ εποχικών με τόσα χρονιά προϋπηρεσία αλλά και τόσους μήνες εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια να μην αρκούν οι 2 μήνες εκπαίδευση την οποία ούτως η άλλος τόσα χρονιά την είχαν κάνει και πρακτικά αλλά και θεωρητικά.

Οι 4.000 Π.Π.Υ. αν για όποιονδηποτε λόγω, ακολουθούνταν η εισαγωγή τους ανά 400 άτομα στο παράρτημα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στα Βίλια θα έπρεπε να διαιρεθούν σε 10 σειρές και η αποφοίτηση του τελευταίου θα γινόταν μετά από 5 ολόκληρα χρόνια δηλαδή Δεκέμβριο του 2017 με ένα τεράστιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο εν μέσο κρίσης και το σημαντικότερο χωρίς καμιά ουσιαστική διαφορά.

Ένα άλλο μεγάλο κόστος οικονομικό που μπορεί και αρκετοί Π.Π.Υ. να μην άντεχαν θα ήταν και το τετράμηνο κόστος διαβίωσης των ιδίων στην σχολή αλλά και των οικογενειών τους καθώς η συντριπτική πλειονότητα τους είναι οικογενειάρχες με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα μας .

Για όλα τα παραπάνω ο νόμος 3938/2011 άρθρο 15 αλλά και η τροποποίηση του με τον ν.4249/2014 άρθρο 98 που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή με 280 ναι και 20 παρόν από τους Βουλευτές της προβλέπει την άμεση ένταξη στο μόνιμο προσωπικό κατόπιν αιτήματος τους με μοναδικά κριτήρια την ηλικία των 40 ετών κατά την κατάθεση των χαρτιών το Σεπτέμβριο του 2011 , τον απολυτήριο τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά την ημέρα ένταξης στο μόνιμο προσωπικό και φυσικά την κρίση του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου Πυροσβεστών .

Η ανωτέρω διαδικασία είναι η ίδια που ακολουθείτε εδώ και χρόνια για τους επί θητεία Πενταετείς Ειδικούς Φρουρούς – Συνοριοφύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για τους υπόλοιπους συναδέλφους από τους Π.Π.Υ. που δεν έχουν τα τυπικά ανωτέρω προσόντα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι μετά την ολοκλήρωση της 5ετους σύμβασης τους, σύμφωνα με ότι προβλέπει ο σχετικός νόμος, θα πρέπει να ενταχθούν στο πυροσβεστικό προσωπικό, με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για συνοριακούς - ειδικούς της ΕΛΑΣ, με προσωποπαγείς θέσεις που θα καταργούνται μετά την συνταξιοδότησή τους και θα μετατρέπονται αυτομάτως σε κενή θέση Πυροσβέστη Γενικών Υπηρεσιών. 



πηγή:www.enstoloi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.