"Η έλλειψη πυροσβεστικού ελικοπτέρου το οποίο θα μπορούσε να εδρεύει στο αεροδρόμιο Καλαμάτας που έχει την υποδομή να το υποστηρίξει" είναι το "τρωτό σημείο όλου του περιφερειακού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιπυρική περίοδο και κατ’ επέκταση και του σχεδιασμού που αφορά την Π.Ε. Μεσσηνίας" επισημαίνει ο νέος περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας.
Συνέντευξη
στην Κέλλυ Δημητρούλια
Στη συνέντευξή του στην "Ε" αναφέρεται μεταξύ άλλων στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο Πυροσβεστικό Σώμα και στις αθρόες συνταξιοδοτήσεις, υπογραμμίζοντας αφενός πως υπάρχουν διαβεβαιώσεις της ηγεσίας, σύμφωνα με τις οποίες δε θα υπάρξουν περικοπές στον επιχειρησιακό τομέα τουλάχιστον και αφετέρου πως "κανένας πλέον δεν περισσεύει".
Αναφερόμενος στην τιμωρία των... εμπρηστών, μεταξύ άλλων παρατηρεί ότι "στους υπαίτιους δασικών πυρκαγιών που προκαλούνται από χωματερές, το κατώτατο όριο του προστίμου που μπορεί να επιβληθεί ανέρχεται σε 5.869,40 ευρώ", ενώ σχετικά με τις ποινικές κυρώσεις "επιβάλλονται ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματικά πρόστιμα μέχρι 150.000 ευρώ".
Αναφέρεται στο σημαντικό ρόλο των εθελοντών και των πολιτών στην πρόληψη και καταστολή, και όπως δηλώνει, αν είχε την ευκαιρία να αλλάξει μια στιγμή στην καριέρα του, θα άλλαζε την ημέρα που αντίκρισε απανθρακωμένο το διοικητή της Π.Υ. Γυθείου, αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Καστρή, στις 22 Αυγούστου 2011. "Ενας ακόμη ήρωας προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των συναδέλφων που έχουν χάσει την ζωή τους την ώρα του καθήκοντος" παρατηρεί.
- Ποιο θα είναι το κύριο μέλημά σας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο;
«Αναλαμβάνοντας διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Π.Υ. Πελοποννήσου από τον περασμένο Φεβρουάριο κι έχοντας πλήρη επίγνωση των καθηκόντων και των ευθυνών που επωμίζομαι, σκοπός μου είναι η όσο το δυνατόν αρτιότερη εκπλήρωση της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους από τους κινδύνους των πυρκαγιών και των θεομηνιών.
Για την φετινή αντιπυρική περίοδο, όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή, προετοιμαζόμαστε αναθεωρώντας, ανασυντάσσοντας και επικαιροποιώντας τα Σχέδια Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών σε επίπεδο Περιφερειακής Διοίκησης Π.Υ. Πελοποννήσου, στοχεύοντας κυρίως στην αμεσότερη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δήμους, δασαρχεία, πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις), δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη των πυρκαγιών μέσω περιπολιών ή παρατήρησης από πυροφυλάκια σε επικίνδυνες περιοχές όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα από την αλλαγή των παραμέτρων, όπως οι προηγηθείσες πυρκαγιές, οι συνθήκες βλάστησης και η ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά και ευαισθητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες με την βοήθεια των δήμων και των γραφείων Πολιτικής Προστασίας, τα οποία συνεργάζονται με τις αντίστοιχες κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.
Κυριότερο όμως όλων είναι η ασφάλεια των πυροσβεστών κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων, στην οποία επίσης δίνουμε μεγάλη βαρύτητα προσπαθώντας μέσα από συνεχείς εκπαιδεύσεις και από ασκήσεις σε πραγματικό πεδίο, να διατηρούμε το βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού σε υψηλό επίπεδο, εκπαιδεύοντας το προσωπικό να επιχειρεί λαμβάνοντας πάντα όλα τα μέτρα για την προστασία πρώτα της δικής του ζωής και ακεραιότητας, προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρει το ίδιο αγαθό και στους συμπολίτες του».
- Πόσο έχει επηρεάσει η γενικότερη οικονομική κατάσταση το Πυροσβεστικό Σώμα;
«Η οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δεν θα ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει και το Πυροσβεστικό Σώμα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αμβλυνθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να αφοσιωθούμε απερίσπαστοι στο έργο μας και στην αποστολή μας, που δεν είναι άλλη από την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών».
- Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Σώμα λόγω της οικονομικής κρίσης;
«Η συντήρηση του μηχανολογικού μας εξοπλισμού, η αντικατάσταση των ελαστικών των πυροσβεστικών οχημάτων, η επίλυση του εργασιακού προβλήματος των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, είναι προβλήματα που η επίλυσή τους εμπίπτει στην μείωση των δαπανών λόγω της οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτό το λόγο γίνεται ιεράρχηση των αναγκών, έτσι ώστε να καταφέρνουμε να διατηρούμε το αξιόμαχο των υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο».
Ελλειψη προσωπικού
- Θα υπάρξουν προβλήματα σχετικά με έλλειψη προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων; Είναι σημαντικά τα κενά;
«Στο Π.Σ. υπήρχαν περίπου 4.000 κενές θέσεις το 2011 οι οποίες μετατράπηκαν σε θέσεις επί θητεία πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης το 2012 και προσλήφθηκαν σε αυτές κυρίως εποχικοί πυροσβέστες που υπηρετούσαν στο Π.Σ. με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κατά τις προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους. Πράγματι τελευταία παρατηρείται ένα κύμα συνταξιοδοτήσεων δημιουργώντας νέα κενά στο Π.Σ. βλέποντας κυρίως από την θέση αυτή ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περισσεύει κανείς».
Μείωση αποδοχών
- Η μείωση των αποδοχών έχει επηρεάσει το προσωπικό;
«Η μείωση των αποδοχών που έχουμε υποστεί και εμείς, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έχει επηρεάσει το ηθικό του προσωπικού, το οποίο όμως παρόλα αυτά συνεχίζει να αγωνίζεται να κρατήσει το Πυροσβεστικό Σώμα ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών και να διατηρήσει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα στο υψηλότερο επίπεδο, επειδή διέπεται από πνεύμα συνειδητής πειθαρχίας και αφοσίωσης στο καθήκον και δεν θα επιτρέψει, οι μειώσεις αυτές να επηρεάσουν ούτε στο ελάχιστο το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώθει ο πολίτης».
- Ποια είναι η δυσκολότερη απόφαση που καλείστε να λάβετε για την αντιπυρική περίοδο που έρχεται, σε σχέση πάντα με τις περικοπές;
«Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Π.Σ. δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή κατά την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον επιχειρησιακό τομέα. Θα εκπέμπονται τα ίδια περιπολικά και θα επανδρώνονται τα ίδια πυροφυλάκια. Οι διοικητές υπηρεσιών και οι προϊστάμενοι των κλιμακίων θα είναι σε συνεχή ετοιμότητα προκειμένου να κινητοποιηθούν άμεσα οι απαιτούμενες δυνάμεις για την αντιμετώπιση των συμβάντων».
- Είναι έτοιμη η τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση και πρόληψη πυρκαγιών; Υπάρχει ανταπόκριση από το σύνολο των δήμων;
«Η τοπική αυτοδιοίκηση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη νέα δομή της με την εφαρμογή του "Καλλικράτη" μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και άλλων θεομηνιών γιατί έχουν δημιουργηθεί μεγάλοι δήμοι, οι οποίοι διαθέτουν αριθμό πυροσβεστικών οχημάτων, κυρίως ημιφορτηγών 4Χ4 με δεξαμενές νερού 500 λίτρων, βυτιοφόρων αλλά και χωματουργικών μηχανημάτων και στόχος μας είναι, μέσα από την συνεργασία μαζί τους, η πλήρης ένταξή τους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας. Υστερα από προσωπική επαφή που είχα με τους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαπίστωσα ότι υπάρχει βούληση για την καθοριστική συμβολή τους για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».
Σημαντική η βοήθεια των εθελοντών
- Ποιος ο ρόλος του εθελοντισμού τόσο στη μάχη με τις φλόγες όσο και σε άλλες έκτακτες καταστάσεις και πόσο αυτός συμπληρώνει τις ελλείψεις πυροσβεστικού προσωπικού;
«Σήμερα οι εθελοντές πυροσβέστες αποτελούν μέρος της δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος, εντάσσονται πλήρως στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του και διατηρούν μαζί του μια διαρκή σχέση αφού υποχρεούνται να παρέχουν συγκεκριμένο αριθμό προγραμματισμένων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του έτους σύμφωνα με το νόμο που προανέφερα. Πέρα όμως από τους εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι είναι μέρος του Πυροσβεστικού Σώματος έχουμε συνεργασία και με πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις από την Γ.Γ.Π.Π. οι οποίες σε πολλές περιοχές με τα κατά τόπους τμήματά τους εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας τόσο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (περιπολίες - πυροφυλάκια παρατήρησης) όσο και στην αντιμετώπιση μεγάλων συμβάντων προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες υπό τις εντολές του εκάστοτε επικεφαλής των πυροσβεστικών επιχειρήσεων.
Ολες οι ανωτέρω δράσεις και ενέργειες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και κατ’ επέκταση των υπηρεσιών μας, κύριο σκοπό έχουν την αναβάθμιση του εθελοντισμού, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την μέγιστη αύξηση του αριθμού των εθελοντών πυροσβεστών, οι οποίοι θα περιβάλλονται από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο».
- Είναι σε ετοιμότητα μέσα και προσωπικό, ώστε να επιχειρήσουν με ασφάλεια σε έκτακτη ανάγκη;
«Ο μηχανισμός του Πυροσβεστικού Σώματος και κατ’ επέκταση της Π.Δ.Π.Υ. Πελοποννήσου βρίσκεται σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου εφαρμόζοντας τα επιχειρησιακά σχέδια τόσο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δασικών ή αστικών, όσο και για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε άλλων θεομηνιών ή καταστροφών (πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετοί, σεισμοί, κατολισθήσεις κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται η επιτυχής και ασφαλής επέμβαση σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη παρουσιασθεί».
- Στη Μεσσηνία έχουμε δει τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακές ασκήσεις από προσωπικό των υπηρεσιών του νομού κι εθελοντές. Εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του Σώματος; Ποιος είναι ο στόχος τους;
«Οπως σε όλες της Π.Υ. της Περιφέρειας έτσι και στο Νομό Μεσσηνίας, η διεξαγωγή ασκήσεων από το προσωπικό, εντάσσονται στα γενικότερα και καθημερινά προγράμματα εκπαίδευσης που έχουν στόχο κυρίως την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού αλλά και την αναμόρφωση σχεδίων επέμβασης σε περιπτώσεις πυρκαγιών, βιομηχανικών ή άλλων ατυχημάτων, σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών, φυσικών και λοιπών καταστροφών, την έκδοση οδηγιών, μέτρων και μεθόδων προστασίας του πυροσβεστικού προσωπικού από τα ανωτέρω συμβάντα, καθώς και για τη στρατηγική αντιμετώπισής τους. Επίσης βοηθούν στον έλεγχο και τη μελέτη καταλληλότητας και χρηστικότητας των υπαρχόντων και προσφερομένων για προμήθεια υλικών και μέσων που αφορούν στην προστασία του πυροσβεστικού προσωπικού, στην έκδοση σχετικών οδηγιών για αντιμετώπιση πυρκαγιών, με τη συνεργασία και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, καθώς και την υπόδειξη των κανόνων και μέτρων ασφαλείας για την εκάστοτε περίπτωση για την οποία πραγματοποιείται η άσκηση. Τέλος μέσα από τις ασκήσεις αξιολογείται και η συνεργασία με τους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς».
- Ποιο είναι το τρωτό σημείο της Μεσσηνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου στην αντιπυρική περίοδο;
«Η Μεσσηνία είναι πληθυσμιακά ο μεγαλύτερος νομός της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ως εκ τούτου διαθέτει το 1/3 της υπάρχουσας πυροσβεστικής δύναμης, τόσο σε προσωπικό όσο και σε μηχανολογικό πυροσβεστικό εξοπλισμό (οχήματα, μηχανήματα, ειδικά οχήματα κ.λπ.). Στο νομό όπως γνωρίζετε λειτουργούν 3 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και 3 Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Η Π.Υ. Καλαμάτας στην οποία υπάγεται το Π.Κ. Μελιγαλά, η Π.Υ. Γαργαλιάνων στην οποία υπάγονται τα Π.Κ. Κυπαρισσίας και Πύλου και η Π.Υ. Π/Α Καλαμάτας. Επίσης βρίσκεται υπό ίδρυση το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λεύκτρου.
Φαινομενικά με τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Νομός Μεσσηνίας είναι πυροσβεστικά αυτάρκης και αυτοδύναμος για να αντιμετωπίσει σε πρώτο χρόνο οποιοδήποτε συμβάν, έχοντας πάντα και την υποστήριξη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των όμορων νομών, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη τον περιφερειακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των συμβάντων και την εξέλιξη τυχόν συμβάντων σε άλλους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά την ίδια χρονική στιγμή.
Το τρωτό σημείο όλου του περιφερειακού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιπυρική περίοδο και κατ’ επέκταση και του σχεδιασμού που αφορά την Π.Ε. Μεσσηνίας, είναι η έλλειψη πυροσβεστικού ελικοπτέρου το οποίο θα μπορούσε να εδρεύει στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, που έχει την υποδομή να το υποστηρίξει. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και κατά την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο θα εδρεύουν στα αεροδρόμια Τρίπολης και Καλαμάτας τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου PZL, τα οποία λειτουργούν άριστα κατά την επιχείρηση πρώτης προσβολής, έχοντας όμως μειονέκτημα τον απαιτούμενο χρόνο για τον ανεφοδιασμό τους με νερό που απαιτεί την προσγείωσή τους στο αεροδρόμιο καθώς και την αδυναμία επέμβασης σε μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς».
- Κανένας δεν θέλει να ζήσουμε ξανά την καταστροφή του 2007. Πώς θα αποτραπεί μια ενδεχόμενη νέα καταστροφή;
«Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μέρος της οικολογίας των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και είναι φαινόμενο σύνθετο που ακολουθεί τους νόμους της φύσης. Η πλήρης εξάλειψη των δασικών πυρκαγιών είναι αδύνατη και αποτελεί ουτοπία έστω και αν υπήρχε ο πιο τέλειος αντιπυρικός σχεδιασμός.Οι δασικές πυρκαγιές, με τη δημιουργία τοπίων καταστροφής επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη ψυχολογία και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες, γιατί συμβάλλουν στη σταδιακή ερημοποίηση των πληγεισών περιοχών.Ομως για να μην ξαναζήσουμε την καταστροφή του 2007 θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για την πρόληψη των πυρκαγιών και την λήψη αναγκαίων μέτρων τόσο για την αποφυγή εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς όσο και για τις ενέργειες που μπορούν να προβούν όταν μια πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος».
- Τι προτείνετε για να ενισχυθεί η προσπάθεια των εθελοντών και αυτό να αποτελέσει πόλο έλξης για περισσότερους;
«Σε μια εποχή ολοένα αυξανόμενων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, η έννοια του εθελοντισμού αποκτά εξέχουσα σημασία υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπου η άμεση παροχή βοήθειας κατά την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων είναι ιδιαίτερα επιτακτική. Ο νέος νόμος 4029/2011 «Αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη» έχει ως σκοπό την δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη και της υπάρχουσας πυροπροστασίας με την εθελούσια συμμετοχή των πολιτών και την αντιμετώπιση των αναγκών πυροπροστασίας στην επικράτεια. Προορισμός και αποστολή του εθελοντή πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της χώρας, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Η ανωτέρω αποστολή ασκείται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος, το έργο του εθελοντή πυροσβέστη είναι τιμητικό και άμισθο και ο όρος «εθελοντής πυροσβέστης» χαρακτηρίζει κατ’ αποκλειστικότητα πολίτες που παρέχουν εθελοντικά υπηρεσίες στο Πυροσβεστικό Σώμα.Ο συγκεκριμένος νόμος βελτιώνοντας την προηγούμενη νομοθεσία σχετικά με τον εθελοντισμό, ευελπιστώ να αποτελέσει πόλο έλξης ακόμη περισσότερων εθελοντών στο Πυροσβεστικό Σώμα.Για το σκοπό αυτό από τις υπηρεσίες μας γίνεται προσπάθεια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός στα επίπεδα άλλων χωρών».
- Πώς θα εξασφαλίσετε την ευαισθητοποίηση των πολιτών, προς αποφυγή εμπρησμών από αμέλεια;
«Θα ήταν ουτοπικό να πω πως διαθέτω ένα μαγικό τρόπο για να εξασφαλίσω την ευαισθητοποίηση των πολιτών προς αποφυγή των εμπρησμών από αμέλεια. Στην προσπάθεια αυτή καλούμε ως αρωγούς την τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως τους δήμους και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, τους υπευθύνους Πολιτικής Προστασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού και κυρίως εσάς, τα Μ.Μ.Ε., προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλουμε στον σκοπό αυτό, να αφυπνίσουμε τους πολίτες ώστε να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς από αμέλεια επαναλαμβάνοντας κάποιες βασικές οδηγίες για αυτούς και τονίζοντας την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει μια πυρκαγιά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, έχοντας ζωντανό παράδειγμα στις μνήμες μας την καταστροφή του 2007 που ειδικά ο νομός σας έζησε και υπέστη τις συνέπειες αυτής.
Δεν πρέπει να κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε αυτές τις οδηγίες προς τους πολίτες για την αποφυγή εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς από αμέλεια στην ύπαιθρο».
- Ποιες είναι οι κυρώσεις για όσους ευθύνονται για πυρκαγιές σε δασικές ή αγροτικές εκτάσεις;
«Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 19826 Φ. 109.1 / 27-06-2000 Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 26 παρ. 3 του νόμου 2800/2000 και δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθ. 855 ΦΕΚ τεύχος Β’, και την παρ. 3 του άρθρου 13 του νόμου 3511/2006, σε όποιον από πρόθεση ή αμέλεια προξενεί πυρκαγιά σε δάσος, κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 1 και 3 του Ν. 998/1979, επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 3 του Ν. 2800/2000 διοικητικό πρόστιμο, ύψους από 1.467,35 ευρώ έως 58.694,00 ευρώ. Στους υπαίτιους δασικών πυρκαγιών που προκαλούνται από χωματερές, το κατώτατο όριο του προστίμου που μπορεί να επιβληθεί ανέρχεται σε 5.869,40 ευρώ.
Πέραν των διοικητικών προστίμων επιβάλλονται και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 264, 265 και 266 του Ποινικού Κώδικα όπου επιβάλλονται ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματικά πρόστιμα μέχρι 150.000 ευρώ».
- Αν είχατε την ευκαιρία να αλλάξετε μια δυσάρεστη στιγμή στην καριέρα σας, ποια θα ήταν αυτή;
«Αν είχα την ευκαιρία αυτή, η στιγμή που θα άλλαζα στην καριέρα μου θα ήταν αυτή που έζησα στις 22 Αυγούστου 2011 όταν κλήθηκα να συμμετέχω σε πυρκαγιά στο Βαθύ Γυθείου και καθ' οδόν ενημερώθηκα πως ο διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής βρέθηκε απανθρακωμένος. Μετέβηκα στο σημείο και μετά από εντολή του ιατροδικαστή σε συνεννόηση με γιατρό του Ε.Κ.Α.Β. περισυλλέξαμε τη σορό του ηρωικού συναδέλφου. Ενας ακόμη ήρωας προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των συναδέλφων που έχουν χάσει την ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, προκειμένου να προστατέψουν την ζωή και την περιουσία των πολιτών».
- Ποιο είναι το μήνυμά σας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο;
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο σύνολό της καλύπτεται από δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) που επικρατούν τους θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυριγενούς περιβάλλοντος. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, η συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης ώστε να τις περιορίσουμε τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση».
- Πυροσβεστικά κλιμάκια με εθελοντική ή δημοτική πρωτοβουλία μπορούν να καλύψουν τυχόν κενά που υπάρχουν;
«Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτηγια την ενίσχυση του εθελοντικού θεσμού στον τομέα της πυρασφάλειας-πυροπροστασίας αφορά στην αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που διέπει τον θεσμό των εθελοντών πυροσβεστών (νόμος 1951/1991, Π.Δ. 32/1992). Ο νέος νόμος 4029/2011 έχει τον τίτλο «Αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη» και έχει ως σκοπό την ουσιαστική ενίσχυση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη αλλά και την εξασφάλιση μεγαλύτερης εμπλοκής και συνεισφοράς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και, κυρίως, του δάσους απέναντι στον κίνδυνο των πυρκαγιών.
Ειδικότερα, στο νέο νόμο προβλέπονται:
- Η ίδρυση μητρώου πιστοποιημένων εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και κατηγορία εθελοντών-φίλων του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Η παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης των εθελοντών πυροσβεστών μετά από παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος διάρκειας τουλάχιστον 120 ωρών, το οποίο θα πραγματοποιείται από την Πυροσβεστική Ακαδημία. Το πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καλύπτει τέσσερα θεματικά πεδία: δασοπυρόσβεση, αστικές πυρκαγιές, διασώσεις και κανονισμό λειτουργίας πυροσβεστικών υπηρεσιών.
- Υγειονομική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εθελοντών πυροσβεστών που τραυματίστηκαν κατά την άσκηση των εθελοντικών τους καθηκόντων. Επίσης, για τους εθελοντές πυροσβέστες θα ισχύουν οι διατάξεις περί αστικής ευθύνης που αφορούν στο προσωπικό των επαγγελματιών πυροσβεστών.
- Χορήγηση στολών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού από το Δημόσιο.
- Κίνητρα προσέλευσης πολιτών ως εθελοντές πυροσβέστες, όπως: κάλυψη ποσοστού κενών οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από εθελοντές πυροσβέστες, ελεύθερη είσοδος σε πρατήρια και λέσχες των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και υλικές και ηθικές αμοιβές σε εξαιρετικές πράξεις που υπερβαίνουν το καλώς εννοούμενο καθήκον.
- Υποχρεώσεις και κίνητρα για τους εργοδότες, όπως απαλλαγή από την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του εθελοντή πυροσβέστη σε περίπτωση που ο εθελοντής κληθεί να ασκήσει πυροσβεστικό έργο σε περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τέλος, στο πλαίσιο του ίδιου νόμου οργανώνεται σε καλύτερη βάση ο θεσμός των εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών (Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί και Κλιμάκια). Ειδικότερα, εθελοντικές υπηρεσίες θα μπορούν να δημιουργηθούν σε επίπεδο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε ιερές μονές, δίνοντας μάλιστα συγκεκριμένα κίνητρα προς την κατεύθυνση αυτή. Οι εθελοντικές αυτές δομές θα υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στην υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος στην οποία εδρεύουν, θα λειτουργούν υποστηρικτικά σε αυτήν και θα επανδρώνονται από πιστοποιημένους εθελοντές πυροσβέστες. Με βάση τις προβλέψεις του νέου νόμου, τα Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια θα μπορούν να λειτουργούν σε ετήσια βάση προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες πυρασφάλειας και διάσωσης σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν επαγγελματικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, όπως σε ορισμένα από τα νησιά μας, καθώς και σε ακριτικές περιοχές της χώρας».
- Ποιες αλλαγές προβλέπονται στο Σώμα, σε επίπεδο Περιφέρειας;
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης επεξεργάζεται έχοντας ήδη ολοκληρώσει την δημόσια διαβούλευση όπως γνωρίζετε, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, η οποία εκτός των άλλων για τις Περιφερειακές Διοικήσεις Π.Υ. προβλέπει την εσωτερική τους διάρθρωση ως εξής:
α) Κέντρο Επιχειρήσεων.
β) Γραφείο Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας.
γ) Γραφείο Ελέγχου Δαπανών και Προμηθειών.
δ) Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης.
ε) Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Στα ανωτέρω γραφεία και κλιμάκια προΐσταται αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος ως υπεύθυνος. Ο έλεγχος, η καθοδήγηση και η εποπτεία αυτών ασκείται από τον περιφερειακό διοικητή.
Τα υφιστάμενα Κέντρα Επιχειρήσεων του Π.Σ. εντάσσονται στα νέα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων (ΠΕ.Κ.Ε.) με επικεφαλής τον αντίστοιχο περιφερειακό διοικητή του Π.Σ. ή τον αναπληρωτή που ο ίδιος ορίζει. Τα ΠΕ.Κ.Ε. υποστηρίζονται από τα Γραφεία Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας καθώς και, κατά περίπτωση, από στελέχη της Πολιτικής Προστασίας σε περιφερειακό επίπεδο, ή από άλλα κρατικά στελέχη, ιδίως της οικείας Περιφέρειας και της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι υφιστάμενες επιχειρησιακές δομές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε περιφερειακό επίπεδο, υπάγονται επιχειρησιακά στις αντίστοιχες ΠΕ.ΠΥ.Δ. με προληπτικό και κατασταλτικό αντικείμενο. Τα κλιμάκια αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων στελεχώνονται από τα υφιστάμενα ανακριτικά γραφεία των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού που έχει έδρα η Περιφέρεια. Οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Πυροσβεστικού Σώματος υπάγονται στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, καθοδηγούνται, συντονίζονται, εποπτεύονται και ελέγχονται από τον υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, διά των δύο γενικών επιθεωρητών που προβλέπονται στο Π.Δ. 39/2006 (Α 42), και έχουν ως αποστολή:
α. Να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της γεωγραφικής τους δικαιοδοσίας.
β. Να αναλαμβάνουν το συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας σε περιφερειακό επίπεδο.
γ. Να εκπονούν και να συντάσσουν σχέδια επέμβασης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της διοίκησής τους, σε συνεργασία και με άλλες αρχές, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών ή άλλων σοβαρών συμβάντων, να ελέγχουν και να εγκρίνουν τα τοπικά σχέδια επέμβασης που καταρτίζει κάθε Πυροσβεστική Υπηρεσία στον τομέα ευθύνης της για τους επικίνδυνους από άποψη πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας χώρους.
δ. Να ενημερώνονται αρμοδίως και να παρακολουθούν την εφαρμογή ευρωπαϊκών ή άλλων προγραμμάτων πολιτικής προστασίας τα οποία υλοποιούνται σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, καθώς και να μεριμνούν για τη διάθεση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για τους σκοπούς της πολιτικής προστασίας και της δασοπυρόσβεσης για τους οποίους χορηγούνται. Σε περιπτώσεις που η εφαρμογή των ανωτέρω προγραμμάτων πολιτικής προστασίας δεν συνάδει με τους προβλεπόμενους σκοπούς διάθεσης ή διαπιστώνεται καθυστέρηση που θέτει εν αμφιβόλω την υλοποίηση των προγραμμάτων, ο προϊστάμενος της αντίστοιχης Περιφερειακής Διοίκησης διαβιβάζει τις απόψεις του στον υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, διά του αρμόδιου γενικού επιθεωρητή και στο γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών για ενέργειές τους.
ε. Να επιθεωρούν και να ελέγχουν την εκπαίδευση και το βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού των Πυροσβεστικών Σταθμών και να προγραμματίζουν ασκήσεις για το σκοπό αυτό.
στ. Να παρακολουθούν την κατάσταση των πυροσβεστικών οχημάτων, κλιμάκων, μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού των Πυροσβεστικών Σταθμών και να δύνανται, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, να ενισχύουν ορισμένους Πυροσβεστικούς Σταθμούς με πυροσβεστικό εξοπλισμό άλλων Πυροσβεστικών Σταθμών της δικαιοδοσίας τους.
ζ. Να ανακατανέμουν, με απόφαση του περιφερειακού διοικητή, τα πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται εντός του πλαισίου της χωροταξικής τους αρμοδιότητας. Οι σχετικές αποφάσεις εκδίδονται με βάση έκτακτα ή τακτικά επιχειρησιακά κριτήρια και δεδομένα.
η. Να συντονίζουν τη δράση των Πυροσβεστικών Σταθμών της δικαιοδοσίας τους και το έργο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε θέματα πολιτικής άμυνας.
θ. Να ορίζουν τον τομέα ευθύνης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
ι. Να μελετούν και να επιλύουν τα προβλήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της δικαιοδοσίας τους, εκτός εάν για την επίλυσή τους χρειάζεται η έγκριση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, οπότε το αναφέρουν σχετικά.
ια. Να διαπραγματεύονται την αναπροσαρμογή και μόνο επί τα βελτίω, των μισθωμάτων ακινήτων όπου στεγάζονται Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της δικαιοδοσίας τους, η οποία λαμβάνει χώρα με απόφαση του περιφερειακού διοικητή.
ιβ. Να ορίζουν, με απόφαση του αρχηγού Π.Σ. και μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, προσωπικό με καθήκοντα δασοπροστασίας που διατίθεται για την υποβοήθηση και υποστήριξη δράσεων προληπτικής πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας. Το εν λόγω προσωπικό κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αναλαμβάνει πυροσβεστικά καθήκοντα.
ιγ. Να διενεργούν, να εγκρίνουν και να παρακολουθούν ως προς την εκτέλεσή τους διαγωνισμούς προμηθειών καθώς και παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών τους μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και λοιπών νόμιμων κρατήσεων, όπως εκάστοτε ισχύει. Σε κάθε Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών χορηγείται μερική παγία προκαταβολή, το ύψος της οποίας καθορίζεται σε 20.000 ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 143 του Π.Δ, 210/1992 (ΦΕΚ 99 Α΄).
ιδ. Να καταρτίζουν, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, ειδικό τιμολόγιο, με ανώτατα και κατώτατα όρια, επισκευής και συντήρησης πυροσβεστικού εξοπλισμού για την κάθε είδους προβλεπόμενη τακτική ή έκτακτη επισκευή ή συντήρηση πυροσβεστικών οχημάτων, πυροσβεστικών πλοίων ή άλλου είδους πυροσβεστικού εξοπλισμού. Οι εγκεκριμένες δαπάνες γίνονται υποχρεωτικά εντός των ανωτέρω ορίων και δεν επιτρέπεται υπέρβαση αυτών, εκτός εάν αυτή εγκριθεί μετά από αιτιολόγησή της από τον αρμόδιο γενικό επιθεωρητή Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζεται η στελέχωση, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων».
Μέτρα πρόληψης έναρξης πυρκαγιάς
- Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
- Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
- Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
- Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους.
- Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
- Σεβασθείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση
- Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κ.λπ.
- Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους.
- Απομακρύνετε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.
- Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδέψτε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι σας.
- Αραιώστε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνετε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.
- Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος.
- Προφυλάξτε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
- Καλύψτε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτηρίου.
- Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
- Αποφύγετε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι σας.
- Τοποθετήστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
- Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρησή τους.
- Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
- Μία δεξαμενή νερού, μία απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.
Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά
- Τηλεφωνήστε αμέσως στο κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
- Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
- Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες
Αν η πυρκαγιά πλησιάζει
Τι πρέπει να κάνετε έξω από το σπίτι σας
Συνέντευξη
στην Κέλλυ Δημητρούλια
Στη συνέντευξή του στην "Ε" αναφέρεται μεταξύ άλλων στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο Πυροσβεστικό Σώμα και στις αθρόες συνταξιοδοτήσεις, υπογραμμίζοντας αφενός πως υπάρχουν διαβεβαιώσεις της ηγεσίας, σύμφωνα με τις οποίες δε θα υπάρξουν περικοπές στον επιχειρησιακό τομέα τουλάχιστον και αφετέρου πως "κανένας πλέον δεν περισσεύει".
Αναφερόμενος στην τιμωρία των... εμπρηστών, μεταξύ άλλων παρατηρεί ότι "στους υπαίτιους δασικών πυρκαγιών που προκαλούνται από χωματερές, το κατώτατο όριο του προστίμου που μπορεί να επιβληθεί ανέρχεται σε 5.869,40 ευρώ", ενώ σχετικά με τις ποινικές κυρώσεις "επιβάλλονται ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματικά πρόστιμα μέχρι 150.000 ευρώ".
Αναφέρεται στο σημαντικό ρόλο των εθελοντών και των πολιτών στην πρόληψη και καταστολή, και όπως δηλώνει, αν είχε την ευκαιρία να αλλάξει μια στιγμή στην καριέρα του, θα άλλαζε την ημέρα που αντίκρισε απανθρακωμένο το διοικητή της Π.Υ. Γυθείου, αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Καστρή, στις 22 Αυγούστου 2011. "Ενας ακόμη ήρωας προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των συναδέλφων που έχουν χάσει την ζωή τους την ώρα του καθήκοντος" παρατηρεί.
- Ποιο θα είναι το κύριο μέλημά σας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο;
«Αναλαμβάνοντας διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Π.Υ. Πελοποννήσου από τον περασμένο Φεβρουάριο κι έχοντας πλήρη επίγνωση των καθηκόντων και των ευθυνών που επωμίζομαι, σκοπός μου είναι η όσο το δυνατόν αρτιότερη εκπλήρωση της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία είναι η ασφάλεια και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους από τους κινδύνους των πυρκαγιών και των θεομηνιών.
Για την φετινή αντιπυρική περίοδο, όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή, προετοιμαζόμαστε αναθεωρώντας, ανασυντάσσοντας και επικαιροποιώντας τα Σχέδια Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών σε επίπεδο Περιφερειακής Διοίκησης Π.Υ. Πελοποννήσου, στοχεύοντας κυρίως στην αμεσότερη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δήμους, δασαρχεία, πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις), δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη των πυρκαγιών μέσω περιπολιών ή παρατήρησης από πυροφυλάκια σε επικίνδυνες περιοχές όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα από την αλλαγή των παραμέτρων, όπως οι προηγηθείσες πυρκαγιές, οι συνθήκες βλάστησης και η ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά και ευαισθητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες με την βοήθεια των δήμων και των γραφείων Πολιτικής Προστασίας, τα οποία συνεργάζονται με τις αντίστοιχες κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.
Κυριότερο όμως όλων είναι η ασφάλεια των πυροσβεστών κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων, στην οποία επίσης δίνουμε μεγάλη βαρύτητα προσπαθώντας μέσα από συνεχείς εκπαιδεύσεις και από ασκήσεις σε πραγματικό πεδίο, να διατηρούμε το βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού σε υψηλό επίπεδο, εκπαιδεύοντας το προσωπικό να επιχειρεί λαμβάνοντας πάντα όλα τα μέτρα για την προστασία πρώτα της δικής του ζωής και ακεραιότητας, προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρει το ίδιο αγαθό και στους συμπολίτες του».
- Πόσο έχει επηρεάσει η γενικότερη οικονομική κατάσταση το Πυροσβεστικό Σώμα;
«Η οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δεν θα ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει και το Πυροσβεστικό Σώμα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αμβλυνθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να αφοσιωθούμε απερίσπαστοι στο έργο μας και στην αποστολή μας, που δεν είναι άλλη από την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών».
- Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Σώμα λόγω της οικονομικής κρίσης;
«Η συντήρηση του μηχανολογικού μας εξοπλισμού, η αντικατάσταση των ελαστικών των πυροσβεστικών οχημάτων, η επίλυση του εργασιακού προβλήματος των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, είναι προβλήματα που η επίλυσή τους εμπίπτει στην μείωση των δαπανών λόγω της οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτό το λόγο γίνεται ιεράρχηση των αναγκών, έτσι ώστε να καταφέρνουμε να διατηρούμε το αξιόμαχο των υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο».
Ελλειψη προσωπικού
- Θα υπάρξουν προβλήματα σχετικά με έλλειψη προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων; Είναι σημαντικά τα κενά;
«Στο Π.Σ. υπήρχαν περίπου 4.000 κενές θέσεις το 2011 οι οποίες μετατράπηκαν σε θέσεις επί θητεία πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης το 2012 και προσλήφθηκαν σε αυτές κυρίως εποχικοί πυροσβέστες που υπηρετούσαν στο Π.Σ. με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κατά τις προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους. Πράγματι τελευταία παρατηρείται ένα κύμα συνταξιοδοτήσεων δημιουργώντας νέα κενά στο Π.Σ. βλέποντας κυρίως από την θέση αυτή ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περισσεύει κανείς».
Μείωση αποδοχών
- Η μείωση των αποδοχών έχει επηρεάσει το προσωπικό;
«Η μείωση των αποδοχών που έχουμε υποστεί και εμείς, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έχει επηρεάσει το ηθικό του προσωπικού, το οποίο όμως παρόλα αυτά συνεχίζει να αγωνίζεται να κρατήσει το Πυροσβεστικό Σώμα ψηλά στην εκτίμηση των πολιτών και να διατηρήσει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα στο υψηλότερο επίπεδο, επειδή διέπεται από πνεύμα συνειδητής πειθαρχίας και αφοσίωσης στο καθήκον και δεν θα επιτρέψει, οι μειώσεις αυτές να επηρεάσουν ούτε στο ελάχιστο το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώθει ο πολίτης».
- Ποια είναι η δυσκολότερη απόφαση που καλείστε να λάβετε για την αντιπυρική περίοδο που έρχεται, σε σχέση πάντα με τις περικοπές;
«Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Π.Σ. δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή κατά την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον επιχειρησιακό τομέα. Θα εκπέμπονται τα ίδια περιπολικά και θα επανδρώνονται τα ίδια πυροφυλάκια. Οι διοικητές υπηρεσιών και οι προϊστάμενοι των κλιμακίων θα είναι σε συνεχή ετοιμότητα προκειμένου να κινητοποιηθούν άμεσα οι απαιτούμενες δυνάμεις για την αντιμετώπιση των συμβάντων».
- Είναι έτοιμη η τοπική αυτοδιοίκηση να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση και πρόληψη πυρκαγιών; Υπάρχει ανταπόκριση από το σύνολο των δήμων;
«Η τοπική αυτοδιοίκηση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη νέα δομή της με την εφαρμογή του "Καλλικράτη" μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και άλλων θεομηνιών γιατί έχουν δημιουργηθεί μεγάλοι δήμοι, οι οποίοι διαθέτουν αριθμό πυροσβεστικών οχημάτων, κυρίως ημιφορτηγών 4Χ4 με δεξαμενές νερού 500 λίτρων, βυτιοφόρων αλλά και χωματουργικών μηχανημάτων και στόχος μας είναι, μέσα από την συνεργασία μαζί τους, η πλήρης ένταξή τους στον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας. Υστερα από προσωπική επαφή που είχα με τους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαπίστωσα ότι υπάρχει βούληση για την καθοριστική συμβολή τους για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».
Σημαντική η βοήθεια των εθελοντών
- Ποιος ο ρόλος του εθελοντισμού τόσο στη μάχη με τις φλόγες όσο και σε άλλες έκτακτες καταστάσεις και πόσο αυτός συμπληρώνει τις ελλείψεις πυροσβεστικού προσωπικού;
«Σήμερα οι εθελοντές πυροσβέστες αποτελούν μέρος της δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος, εντάσσονται πλήρως στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του και διατηρούν μαζί του μια διαρκή σχέση αφού υποχρεούνται να παρέχουν συγκεκριμένο αριθμό προγραμματισμένων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του έτους σύμφωνα με το νόμο που προανέφερα. Πέρα όμως από τους εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι είναι μέρος του Πυροσβεστικού Σώματος έχουμε συνεργασία και με πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις από την Γ.Γ.Π.Π. οι οποίες σε πολλές περιοχές με τα κατά τόπους τμήματά τους εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό μας τόσο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (περιπολίες - πυροφυλάκια παρατήρησης) όσο και στην αντιμετώπιση μεγάλων συμβάντων προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες υπό τις εντολές του εκάστοτε επικεφαλής των πυροσβεστικών επιχειρήσεων.
Ολες οι ανωτέρω δράσεις και ενέργειες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και κατ’ επέκταση των υπηρεσιών μας, κύριο σκοπό έχουν την αναβάθμιση του εθελοντισμού, την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την μέγιστη αύξηση του αριθμού των εθελοντών πυροσβεστών, οι οποίοι θα περιβάλλονται από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο».
- Είναι σε ετοιμότητα μέσα και προσωπικό, ώστε να επιχειρήσουν με ασφάλεια σε έκτακτη ανάγκη;
«Ο μηχανισμός του Πυροσβεστικού Σώματος και κατ’ επέκταση της Π.Δ.Π.Υ. Πελοποννήσου βρίσκεται σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου εφαρμόζοντας τα επιχειρησιακά σχέδια τόσο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δασικών ή αστικών, όσο και για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε άλλων θεομηνιών ή καταστροφών (πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετοί, σεισμοί, κατολισθήσεις κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται η επιτυχής και ασφαλής επέμβαση σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη παρουσιασθεί».
- Στη Μεσσηνία έχουμε δει τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακές ασκήσεις από προσωπικό των υπηρεσιών του νομού κι εθελοντές. Εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του Σώματος; Ποιος είναι ο στόχος τους;
«Οπως σε όλες της Π.Υ. της Περιφέρειας έτσι και στο Νομό Μεσσηνίας, η διεξαγωγή ασκήσεων από το προσωπικό, εντάσσονται στα γενικότερα και καθημερινά προγράμματα εκπαίδευσης που έχουν στόχο κυρίως την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού αλλά και την αναμόρφωση σχεδίων επέμβασης σε περιπτώσεις πυρκαγιών, βιομηχανικών ή άλλων ατυχημάτων, σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών, φυσικών και λοιπών καταστροφών, την έκδοση οδηγιών, μέτρων και μεθόδων προστασίας του πυροσβεστικού προσωπικού από τα ανωτέρω συμβάντα, καθώς και για τη στρατηγική αντιμετώπισής τους. Επίσης βοηθούν στον έλεγχο και τη μελέτη καταλληλότητας και χρηστικότητας των υπαρχόντων και προσφερομένων για προμήθεια υλικών και μέσων που αφορούν στην προστασία του πυροσβεστικού προσωπικού, στην έκδοση σχετικών οδηγιών για αντιμετώπιση πυρκαγιών, με τη συνεργασία και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, καθώς και την υπόδειξη των κανόνων και μέτρων ασφαλείας για την εκάστοτε περίπτωση για την οποία πραγματοποιείται η άσκηση. Τέλος μέσα από τις ασκήσεις αξιολογείται και η συνεργασία με τους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς».
- Ποιο είναι το τρωτό σημείο της Μεσσηνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου στην αντιπυρική περίοδο;
«Η Μεσσηνία είναι πληθυσμιακά ο μεγαλύτερος νομός της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ως εκ τούτου διαθέτει το 1/3 της υπάρχουσας πυροσβεστικής δύναμης, τόσο σε προσωπικό όσο και σε μηχανολογικό πυροσβεστικό εξοπλισμό (οχήματα, μηχανήματα, ειδικά οχήματα κ.λπ.). Στο νομό όπως γνωρίζετε λειτουργούν 3 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και 3 Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Η Π.Υ. Καλαμάτας στην οποία υπάγεται το Π.Κ. Μελιγαλά, η Π.Υ. Γαργαλιάνων στην οποία υπάγονται τα Π.Κ. Κυπαρισσίας και Πύλου και η Π.Υ. Π/Α Καλαμάτας. Επίσης βρίσκεται υπό ίδρυση το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λεύκτρου.
Φαινομενικά με τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Νομός Μεσσηνίας είναι πυροσβεστικά αυτάρκης και αυτοδύναμος για να αντιμετωπίσει σε πρώτο χρόνο οποιοδήποτε συμβάν, έχοντας πάντα και την υποστήριξη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των όμορων νομών, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη τον περιφερειακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των συμβάντων και την εξέλιξη τυχόν συμβάντων σε άλλους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά την ίδια χρονική στιγμή.
Το τρωτό σημείο όλου του περιφερειακού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιπυρική περίοδο και κατ’ επέκταση και του σχεδιασμού που αφορά την Π.Ε. Μεσσηνίας, είναι η έλλειψη πυροσβεστικού ελικοπτέρου το οποίο θα μπορούσε να εδρεύει στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, που έχει την υποδομή να το υποστηρίξει. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και κατά την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο θα εδρεύουν στα αεροδρόμια Τρίπολης και Καλαμάτας τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου PZL, τα οποία λειτουργούν άριστα κατά την επιχείρηση πρώτης προσβολής, έχοντας όμως μειονέκτημα τον απαιτούμενο χρόνο για τον ανεφοδιασμό τους με νερό που απαιτεί την προσγείωσή τους στο αεροδρόμιο καθώς και την αδυναμία επέμβασης σε μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς».
- Κανένας δεν θέλει να ζήσουμε ξανά την καταστροφή του 2007. Πώς θα αποτραπεί μια ενδεχόμενη νέα καταστροφή;
«Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μέρος της οικολογίας των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και είναι φαινόμενο σύνθετο που ακολουθεί τους νόμους της φύσης. Η πλήρης εξάλειψη των δασικών πυρκαγιών είναι αδύνατη και αποτελεί ουτοπία έστω και αν υπήρχε ο πιο τέλειος αντιπυρικός σχεδιασμός.Οι δασικές πυρκαγιές, με τη δημιουργία τοπίων καταστροφής επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη ψυχολογία και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες, γιατί συμβάλλουν στη σταδιακή ερημοποίηση των πληγεισών περιοχών.Ομως για να μην ξαναζήσουμε την καταστροφή του 2007 θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για την πρόληψη των πυρκαγιών και την λήψη αναγκαίων μέτρων τόσο για την αποφυγή εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς όσο και για τις ενέργειες που μπορούν να προβούν όταν μια πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος».
- Τι προτείνετε για να ενισχυθεί η προσπάθεια των εθελοντών και αυτό να αποτελέσει πόλο έλξης για περισσότερους;
«Σε μια εποχή ολοένα αυξανόμενων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, η έννοια του εθελοντισμού αποκτά εξέχουσα σημασία υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπου η άμεση παροχή βοήθειας κατά την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων είναι ιδιαίτερα επιτακτική. Ο νέος νόμος 4029/2011 «Αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη» έχει ως σκοπό την δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη και της υπάρχουσας πυροπροστασίας με την εθελούσια συμμετοχή των πολιτών και την αντιμετώπιση των αναγκών πυροπροστασίας στην επικράτεια. Προορισμός και αποστολή του εθελοντή πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της χώρας, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Η ανωτέρω αποστολή ασκείται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος, το έργο του εθελοντή πυροσβέστη είναι τιμητικό και άμισθο και ο όρος «εθελοντής πυροσβέστης» χαρακτηρίζει κατ’ αποκλειστικότητα πολίτες που παρέχουν εθελοντικά υπηρεσίες στο Πυροσβεστικό Σώμα.Ο συγκεκριμένος νόμος βελτιώνοντας την προηγούμενη νομοθεσία σχετικά με τον εθελοντισμό, ευελπιστώ να αποτελέσει πόλο έλξης ακόμη περισσότερων εθελοντών στο Πυροσβεστικό Σώμα.Για το σκοπό αυτό από τις υπηρεσίες μας γίνεται προσπάθεια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός στα επίπεδα άλλων χωρών».
- Πώς θα εξασφαλίσετε την ευαισθητοποίηση των πολιτών, προς αποφυγή εμπρησμών από αμέλεια;
«Θα ήταν ουτοπικό να πω πως διαθέτω ένα μαγικό τρόπο για να εξασφαλίσω την ευαισθητοποίηση των πολιτών προς αποφυγή των εμπρησμών από αμέλεια. Στην προσπάθεια αυτή καλούμε ως αρωγούς την τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως τους δήμους και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, τους υπευθύνους Πολιτικής Προστασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού και κυρίως εσάς, τα Μ.Μ.Ε., προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλουμε στον σκοπό αυτό, να αφυπνίσουμε τους πολίτες ώστε να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς από αμέλεια επαναλαμβάνοντας κάποιες βασικές οδηγίες για αυτούς και τονίζοντας την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει μια πυρκαγιά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, έχοντας ζωντανό παράδειγμα στις μνήμες μας την καταστροφή του 2007 που ειδικά ο νομός σας έζησε και υπέστη τις συνέπειες αυτής.
Δεν πρέπει να κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε αυτές τις οδηγίες προς τους πολίτες για την αποφυγή εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς από αμέλεια στην ύπαιθρο».
- Ποιες είναι οι κυρώσεις για όσους ευθύνονται για πυρκαγιές σε δασικές ή αγροτικές εκτάσεις;
«Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 19826 Φ. 109.1 / 27-06-2000 Κ.Υ.Α. που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 26 παρ. 3 του νόμου 2800/2000 και δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθ. 855 ΦΕΚ τεύχος Β’, και την παρ. 3 του άρθρου 13 του νόμου 3511/2006, σε όποιον από πρόθεση ή αμέλεια προξενεί πυρκαγιά σε δάσος, κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 1 και 3 του Ν. 998/1979, επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 3 του Ν. 2800/2000 διοικητικό πρόστιμο, ύψους από 1.467,35 ευρώ έως 58.694,00 ευρώ. Στους υπαίτιους δασικών πυρκαγιών που προκαλούνται από χωματερές, το κατώτατο όριο του προστίμου που μπορεί να επιβληθεί ανέρχεται σε 5.869,40 ευρώ.
Πέραν των διοικητικών προστίμων επιβάλλονται και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 264, 265 και 266 του Ποινικού Κώδικα όπου επιβάλλονται ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματικά πρόστιμα μέχρι 150.000 ευρώ».
- Αν είχατε την ευκαιρία να αλλάξετε μια δυσάρεστη στιγμή στην καριέρα σας, ποια θα ήταν αυτή;
«Αν είχα την ευκαιρία αυτή, η στιγμή που θα άλλαζα στην καριέρα μου θα ήταν αυτή που έζησα στις 22 Αυγούστου 2011 όταν κλήθηκα να συμμετέχω σε πυρκαγιά στο Βαθύ Γυθείου και καθ' οδόν ενημερώθηκα πως ο διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής βρέθηκε απανθρακωμένος. Μετέβηκα στο σημείο και μετά από εντολή του ιατροδικαστή σε συνεννόηση με γιατρό του Ε.Κ.Α.Β. περισυλλέξαμε τη σορό του ηρωικού συναδέλφου. Ενας ακόμη ήρωας προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των συναδέλφων που έχουν χάσει την ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, προκειμένου να προστατέψουν την ζωή και την περιουσία των πολιτών».
- Ποιο είναι το μήνυμά σας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο;
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο σύνολό της καλύπτεται από δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) που επικρατούν τους θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυριγενούς περιβάλλοντος. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, η συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης ώστε να τις περιορίσουμε τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση».
- Πυροσβεστικά κλιμάκια με εθελοντική ή δημοτική πρωτοβουλία μπορούν να καλύψουν τυχόν κενά που υπάρχουν;
«Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτηγια την ενίσχυση του εθελοντικού θεσμού στον τομέα της πυρασφάλειας-πυροπροστασίας αφορά στην αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που διέπει τον θεσμό των εθελοντών πυροσβεστών (νόμος 1951/1991, Π.Δ. 32/1992). Ο νέος νόμος 4029/2011 έχει τον τίτλο «Αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη» και έχει ως σκοπό την ουσιαστική ενίσχυση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη αλλά και την εξασφάλιση μεγαλύτερης εμπλοκής και συνεισφοράς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και, κυρίως, του δάσους απέναντι στον κίνδυνο των πυρκαγιών.
Ειδικότερα, στο νέο νόμο προβλέπονται:
- Η ίδρυση μητρώου πιστοποιημένων εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και κατηγορία εθελοντών-φίλων του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Η παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης των εθελοντών πυροσβεστών μετά από παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος διάρκειας τουλάχιστον 120 ωρών, το οποίο θα πραγματοποιείται από την Πυροσβεστική Ακαδημία. Το πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καλύπτει τέσσερα θεματικά πεδία: δασοπυρόσβεση, αστικές πυρκαγιές, διασώσεις και κανονισμό λειτουργίας πυροσβεστικών υπηρεσιών.
- Υγειονομική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εθελοντών πυροσβεστών που τραυματίστηκαν κατά την άσκηση των εθελοντικών τους καθηκόντων. Επίσης, για τους εθελοντές πυροσβέστες θα ισχύουν οι διατάξεις περί αστικής ευθύνης που αφορούν στο προσωπικό των επαγγελματιών πυροσβεστών.
- Χορήγηση στολών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού από το Δημόσιο.
- Κίνητρα προσέλευσης πολιτών ως εθελοντές πυροσβέστες, όπως: κάλυψη ποσοστού κενών οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από εθελοντές πυροσβέστες, ελεύθερη είσοδος σε πρατήρια και λέσχες των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και υλικές και ηθικές αμοιβές σε εξαιρετικές πράξεις που υπερβαίνουν το καλώς εννοούμενο καθήκον.
- Υποχρεώσεις και κίνητρα για τους εργοδότες, όπως απαλλαγή από την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του εθελοντή πυροσβέστη σε περίπτωση που ο εθελοντής κληθεί να ασκήσει πυροσβεστικό έργο σε περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τέλος, στο πλαίσιο του ίδιου νόμου οργανώνεται σε καλύτερη βάση ο θεσμός των εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών (Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί και Κλιμάκια). Ειδικότερα, εθελοντικές υπηρεσίες θα μπορούν να δημιουργηθούν σε επίπεδο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε ιερές μονές, δίνοντας μάλιστα συγκεκριμένα κίνητρα προς την κατεύθυνση αυτή. Οι εθελοντικές αυτές δομές θα υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στην υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος στην οποία εδρεύουν, θα λειτουργούν υποστηρικτικά σε αυτήν και θα επανδρώνονται από πιστοποιημένους εθελοντές πυροσβέστες. Με βάση τις προβλέψεις του νέου νόμου, τα Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια θα μπορούν να λειτουργούν σε ετήσια βάση προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες πυρασφάλειας και διάσωσης σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν επαγγελματικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, όπως σε ορισμένα από τα νησιά μας, καθώς και σε ακριτικές περιοχές της χώρας».
- Ποιες αλλαγές προβλέπονται στο Σώμα, σε επίπεδο Περιφέρειας;
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης επεξεργάζεται έχοντας ήδη ολοκληρώσει την δημόσια διαβούλευση όπως γνωρίζετε, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, η οποία εκτός των άλλων για τις Περιφερειακές Διοικήσεις Π.Υ. προβλέπει την εσωτερική τους διάρθρωση ως εξής:
α) Κέντρο Επιχειρήσεων.
β) Γραφείο Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας.
γ) Γραφείο Ελέγχου Δαπανών και Προμηθειών.
δ) Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης.
ε) Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Στα ανωτέρω γραφεία και κλιμάκια προΐσταται αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος ως υπεύθυνος. Ο έλεγχος, η καθοδήγηση και η εποπτεία αυτών ασκείται από τον περιφερειακό διοικητή.
Τα υφιστάμενα Κέντρα Επιχειρήσεων του Π.Σ. εντάσσονται στα νέα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων (ΠΕ.Κ.Ε.) με επικεφαλής τον αντίστοιχο περιφερειακό διοικητή του Π.Σ. ή τον αναπληρωτή που ο ίδιος ορίζει. Τα ΠΕ.Κ.Ε. υποστηρίζονται από τα Γραφεία Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας καθώς και, κατά περίπτωση, από στελέχη της Πολιτικής Προστασίας σε περιφερειακό επίπεδο, ή από άλλα κρατικά στελέχη, ιδίως της οικείας Περιφέρειας και της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι υφιστάμενες επιχειρησιακές δομές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε περιφερειακό επίπεδο, υπάγονται επιχειρησιακά στις αντίστοιχες ΠΕ.ΠΥ.Δ. με προληπτικό και κατασταλτικό αντικείμενο. Τα κλιμάκια αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων στελεχώνονται από τα υφιστάμενα ανακριτικά γραφεία των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού που έχει έδρα η Περιφέρεια. Οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Πυροσβεστικού Σώματος υπάγονται στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, καθοδηγούνται, συντονίζονται, εποπτεύονται και ελέγχονται από τον υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, διά των δύο γενικών επιθεωρητών που προβλέπονται στο Π.Δ. 39/2006 (Α 42), και έχουν ως αποστολή:
α. Να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της γεωγραφικής τους δικαιοδοσίας.
β. Να αναλαμβάνουν το συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας σε περιφερειακό επίπεδο.
γ. Να εκπονούν και να συντάσσουν σχέδια επέμβασης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της διοίκησής τους, σε συνεργασία και με άλλες αρχές, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών ή άλλων σοβαρών συμβάντων, να ελέγχουν και να εγκρίνουν τα τοπικά σχέδια επέμβασης που καταρτίζει κάθε Πυροσβεστική Υπηρεσία στον τομέα ευθύνης της για τους επικίνδυνους από άποψη πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας χώρους.
δ. Να ενημερώνονται αρμοδίως και να παρακολουθούν την εφαρμογή ευρωπαϊκών ή άλλων προγραμμάτων πολιτικής προστασίας τα οποία υλοποιούνται σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, καθώς και να μεριμνούν για τη διάθεση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για τους σκοπούς της πολιτικής προστασίας και της δασοπυρόσβεσης για τους οποίους χορηγούνται. Σε περιπτώσεις που η εφαρμογή των ανωτέρω προγραμμάτων πολιτικής προστασίας δεν συνάδει με τους προβλεπόμενους σκοπούς διάθεσης ή διαπιστώνεται καθυστέρηση που θέτει εν αμφιβόλω την υλοποίηση των προγραμμάτων, ο προϊστάμενος της αντίστοιχης Περιφερειακής Διοίκησης διαβιβάζει τις απόψεις του στον υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, διά του αρμόδιου γενικού επιθεωρητή και στο γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών για ενέργειές τους.
ε. Να επιθεωρούν και να ελέγχουν την εκπαίδευση και το βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού των Πυροσβεστικών Σταθμών και να προγραμματίζουν ασκήσεις για το σκοπό αυτό.
στ. Να παρακολουθούν την κατάσταση των πυροσβεστικών οχημάτων, κλιμάκων, μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού των Πυροσβεστικών Σταθμών και να δύνανται, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, να ενισχύουν ορισμένους Πυροσβεστικούς Σταθμούς με πυροσβεστικό εξοπλισμό άλλων Πυροσβεστικών Σταθμών της δικαιοδοσίας τους.
ζ. Να ανακατανέμουν, με απόφαση του περιφερειακού διοικητή, τα πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονται εντός του πλαισίου της χωροταξικής τους αρμοδιότητας. Οι σχετικές αποφάσεις εκδίδονται με βάση έκτακτα ή τακτικά επιχειρησιακά κριτήρια και δεδομένα.
η. Να συντονίζουν τη δράση των Πυροσβεστικών Σταθμών της δικαιοδοσίας τους και το έργο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε θέματα πολιτικής άμυνας.
θ. Να ορίζουν τον τομέα ευθύνης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
ι. Να μελετούν και να επιλύουν τα προβλήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της δικαιοδοσίας τους, εκτός εάν για την επίλυσή τους χρειάζεται η έγκριση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, οπότε το αναφέρουν σχετικά.
ια. Να διαπραγματεύονται την αναπροσαρμογή και μόνο επί τα βελτίω, των μισθωμάτων ακινήτων όπου στεγάζονται Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της δικαιοδοσίας τους, η οποία λαμβάνει χώρα με απόφαση του περιφερειακού διοικητή.
ιβ. Να ορίζουν, με απόφαση του αρχηγού Π.Σ. και μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, προσωπικό με καθήκοντα δασοπροστασίας που διατίθεται για την υποβοήθηση και υποστήριξη δράσεων προληπτικής πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας. Το εν λόγω προσωπικό κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αναλαμβάνει πυροσβεστικά καθήκοντα.
ιγ. Να διενεργούν, να εγκρίνουν και να παρακολουθούν ως προς την εκτέλεσή τους διαγωνισμούς προμηθειών καθώς και παροχής υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών τους μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και λοιπών νόμιμων κρατήσεων, όπως εκάστοτε ισχύει. Σε κάθε Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών χορηγείται μερική παγία προκαταβολή, το ύψος της οποίας καθορίζεται σε 20.000 ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 143 του Π.Δ, 210/1992 (ΦΕΚ 99 Α΄).
ιδ. Να καταρτίζουν, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, ειδικό τιμολόγιο, με ανώτατα και κατώτατα όρια, επισκευής και συντήρησης πυροσβεστικού εξοπλισμού για την κάθε είδους προβλεπόμενη τακτική ή έκτακτη επισκευή ή συντήρηση πυροσβεστικών οχημάτων, πυροσβεστικών πλοίων ή άλλου είδους πυροσβεστικού εξοπλισμού. Οι εγκεκριμένες δαπάνες γίνονται υποχρεωτικά εντός των ανωτέρω ορίων και δεν επιτρέπεται υπέρβαση αυτών, εκτός εάν αυτή εγκριθεί μετά από αιτιολόγησή της από τον αρμόδιο γενικό επιθεωρητή Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζεται η στελέχωση, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων».
Μέτρα πρόληψης έναρξης πυρκαγιάς
- Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
- Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
- Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
- Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους.
- Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
- Σεβασθείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση
- Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κ.λπ.
- Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους.
- Απομακρύνετε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.
- Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδέψτε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι σας.
- Αραιώστε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνετε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.
- Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος.
- Προφυλάξτε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
- Καλύψτε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτηρίου.
- Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
- Αποφύγετε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι σας.
- Τοποθετήστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
- Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρησή τους.
- Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
- Μία δεξαμενή νερού, μία απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.
Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά
- Τηλεφωνήστε αμέσως στο κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
- Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
- Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες
Αν η πυρκαγιά πλησιάζει
Τι πρέπει να κάνετε έξω από το σπίτι σας
- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
- Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Η ανάφλεξή τους μπορεί να συμβάλει στην μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτήριο.
- Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, κ.λπ.) έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτηρίου.
- Κλείστε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.
- Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.
- Ανοίξτε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
- Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτηρίου έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά του κτηρίου που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση που έρχεται η πυρκαγιά.
- Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχετε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώστε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρός του.
- Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάψτε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτηρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.
Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας
- Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
- Μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένειά σας και τα κατοικίδια ζώα σας.
- Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτηρίου.
- Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
- Απομακρύνετε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
- Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτηρίου.
- Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό.
- Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.
- Προβλέψτε να έχετε ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα σας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
- Αν το σπίτι σας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητήστε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι.
- Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.
Μόλις περάσει η πυρκαγιά
- Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.
- Ελέγχετε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.
Βιογραφικό
Ο αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δημ. Γιόβας ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου στις 6 Φεβρουαρίου 2013.
Είναι έγγαμος, πατέρας δύο παιδιών και κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1987. Ως αξιωματικός έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις, όπως στο 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπλίου, ως επικεφαλής του Πεζοπόρου Τμήματος της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, ως προϊστάμενος του Συντονιστικού Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου και ως διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεγαλόπολης, Σπάρτης και Νομού Λακωνίας.
(www.eleftheriaonline.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.