Translate

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ e-Δρόμοι της φωτιάς από το 1984 μέχρι σήμερα

ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
e-Δρόμοι της φωτιάς από το 1984 μέχρι σήμερα

«Η γρήγορη και συστηματική καταγραφή των καμένων εκτάσεων μπορεί να γίνει πλέον με τυποποιημένο και αξιόπιστο τρόπο από το Διάστημα»

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Πρόσβαση εντός του Ιουνίου θα έχουν οι πολίτες σε όλα τα αποτελέσματα λεπτομερούς χαρτογράφησης πυρκαγιών σε εθνική κλίμακα από το 1984 έως σήμερα.

Με χρώματα που αντιστοιχούν σε έτη, το «πανόραμα»» των καμένων στην Αττική τα τελευταία τριάντα χρόνια. Σημειωτέον ότι το 1984 έγινε η πρώτη καταγραφή δασικών εκτάσεων από δορυφόρο στην Ελλάδα. Φιλοδοξούμε ότι μέσα από έναν ειδικό διαδικτυακό κόμβο web http//ocean.space.noa.gr//diachronic-bsm/index.php ο κάθε φορέας της εφαρμογής αυτής θα μπορεί να δει μία ολοκληρωμένη δουλειά, από υπάρξεως των πρώτων δορυφορικών εικόνων του συστήματος Landsat+ΤΜ, μας είπε ο δρ Χάρης Κοντοές, διευθυντής ερευνών τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Χρόνου φείδου

«Με τη μέθοδό μας αποφεύγονται χρονοβόρες και οικονομικά δυσβάστακτες εργασίες πεδίου που δύσκολα μπορούν να καλύψουν το 100% των περιπτώσεων και δίνουν σε αρκετές περιπτώσεις την εικόνα και την έκταση που καταστράφηκε».

Η αποτίμηση της δουλειάς μας συνολικά επιβραβεύτηκε. Η δραστηριότητα του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ) έτυχε θετικής αναγνώρισης με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου Beyond, συνολικού προϋπολογισμού 2.305.000 ευρώ.

 «Αποσκοπεί στην επέκταση των προσφερόμενων υπηρεσιών μέσω της δημιουργίας στην Ελλάδα ενός κέντρου αριστείας. Το κέντρο χρησιμοποιεί τη δορυφορική τηλεπισκόπηση για την υποστήριξη των ενεργειών αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων».

Το έργο, που θα έχει διάρκεια τρία έτη, βασίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση του ερευνητικού δυναμικού των τριών Ινστιτούτων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το Αστεροσκοπείο συνεργάζεται στενά με το επιστημονικό προσωπικό δεκατεσσάρων φορέων, αντίστοιχων κέντρων αριστείας, με διεθνή αναγνώριση σε ανάλογα θέματα, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το κέντρο αριστείας Beyond (Bulding a centre of excellence for earth observatory based monitoring of natural disasters in south-eastern Europe) θα πληροφορεί τις ενδιαφερόμενες κοινότητες για πολλαπλού τύπου φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων και των γεωφυσικών φαινομένων όπως οι σεισμοί και τα ηφαίστεια, οι πυρκαγιές και ο τρόπος μετάδοσής τους, τα ακραία ατμοσφαιρικά επεισόδια, η μεταφορά σαχαριανής σκόνης, τα φαινόμενα θερμικών αστικών νησίδων κ.ά.

Οφέλη

Ο δρ Κοντοές θεωρεί ότι «ένα από τα σπουδαία οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη του κέντρου Beyond είναι και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της αξιοποίησης επιστημόνων υψηλού επιπέδου στους τομείς ενδιαφέροντος του έργου και της ανάκλησης επιστημόνων του εξωτερικού που επιθυμούν να επιστρέψουν και να εργαστούν στη χώρα μας».

Ο διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου δίνει έμφαση στις δυνατότητες της υπηρεσίας: «Η γρήγορη και συστηματική καταγραφή των καμένων εκτάσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και αμέσως μετά την πυρκαγιά, και της αποκατάστασης του τοπίου με την κήρυξη των περιοχών ως αναδασωτέων, μπορεί να γίνει πλέον με τυποποιημένο και αξιόπιστο τρόπο από το Διάστημα, με τη χρήση δορυφόρων παρατήρησης και παρακολούθησης της Γης σε υψηλή ή πολύ υψηλή ανάλυση (Ikonos, Formosat, Worldview κ.λπ.). Δυνητικά αποτυπώνουν την επιφάνεια που πλήττεται από την πυρκαγιά, ακόμα και όταν η έκτασή της είναι λίγα τετραγωνικά μέτρα του φυσικού τοπίου».

Προσφορά

Το ινστιτούτο έχει κληθεί πολλές φορές να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Τα παραδείγματα πολλά: «Οταν το 2007 η περιοχή της Πελοποννήσου επλήγη από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα, με την καταστροφή περίπου 200.000 εκταρίων δασο-αγροτικής γης, σε λιγότερο από μία εβδομάδα η ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) κατόπιν σχετικού αιτήματος διέθεσε στις δυνάμεις που επιχειρούσαν τη δυνατότητα ταχείας απεικόνισης από το Διάστημα της κατάστασης και της εξέλιξης σε κάθε δυνατή χωρική ανάλυση».

Σημαντικά όλα αυτά, και θα ήταν σημαντικότερα αν μπορούσε η πολιτεία να προλαβαίνει τις φθορές από πυρκαγιές, τουλάχιστον όταν δεν πρόκειται για δολιοφθορές.

(ihuman.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.