Translate

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Εμπρηστής είναι η εμπορευματοποίηση της γης

Οι φωτιές που εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες σε όλη τη χώρα, και μάλιστα σε επιλεγμένες περιοχές - φιλέτα (όπως Βαρυμπόμπη, Μαρκόπουλο, Κουβαρά, Μαραθώνα, Πόρτο Ράφτη), καίγοντας και σπίτια, αναδεικνύουν την έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης, συνολικά τις τεράστιες ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και των Τοπικών Διοικήσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Ευθύνες όμως που δεν «περιορίζονται» στα λειψά κονδύλια, την υποχρηματοδότηση Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικής. Εχουν να κάνουν συνολικά με την εφαρμοζόμενη χρόνια τώρα πολιτική των αστικών κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν τους ορεινούς όγκους ως εμπόρευμα, με νόμους κι άλλες μεθοδεύσεις τους δίνουν βορά στην «αξιοποίηση» και την «επιχειρηματικότητα», αφού πρώτα περάσει από πάνω τους μια λαίλαπα φωτιάς για να ...καθαρίσει το τοπίο.


Διόλου τυχαία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ την Τρίτη, κι ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές στην Αττική, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι: «Τα δάση για την κυβέρνηση αποτελούν εμπόρευμα, γι' αυτό και ενισχύει την επιχειρηματική δράση σ' αυτά με διαδικασίες fast track, ενώ, σε συνδυασμό με τους αντιδασικούς νόμους, αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και εκχωρεί τη διαχείριση ορεινών όγκων σε ιδιώτες. Ολα αυτά συνθέτουν το αντιλαϊκό - αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο, που αποτελεί την αιτία των εμπρησμών. Την ίδια στιγμή, είναι διαρκής η υποβάθμιση, συρρίκνωση και αποδυνάμωση, μέσω της υποχρηματοδότησης, της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μέσα και έμψυχο δυναμικό. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε πετρέλαιο για τις περιπολίες των πυροσβεστικών οχημάτων».

Και τι άλλο να ειπωθεί, εφόσον εμπρηστής είναι η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Εφόσον εξακολουθεί να υλοποιείται η πολιτική που επί δεκαετίες αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και τις μετατρέπει σε «φιλέτα». Εφόσον ζουν και βασιλεύουν οι δασοκτόνοι νόμοι που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων.

Είναι ταξική επιλογή, τα δάση της χώρας μας να παραμένουν απροστάτευτα. Εξ ου και τα τελευταία χρόνια μια νέα σειρά αντιπεριβαλλοντικών νόμων προστέθηκε στο οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης, προκειμένου να επεκταθεί παραπέρα το πεδίο δράσης του κεφαλαίου σε βάρος δασών και δασικών εκτάσεων, οικοσυστημάτων, φυσικών πόρων, της δημόσιας γης. Π.χ.:
  • Με το νόμο 3818/2010, που ψηφίστηκε δήθεν για προστασία των δασών της Αττικής, «θολώνει» ακόμη περισσότερο ο ορισμός του δάσους, επιτρέποντας την αλλαγή χρήσης σε δάση και δασικές εκτάσεις.
  • Με το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), παραχωρούν στο κεφάλαιο δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμούς, παράκτιες περιοχές, ακόμη και τη χρήση αιγιαλών, προκειμένου να εγκαταστήσει (κατά παρέκκλιση ακόμη και της υπάρχουσας ψευδεπίγραφης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης) ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανάμεσά τους και μονάδες καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Με το νόμο για τη συγκρότηση του «Πράσινου Ταμείου», γίνεται ένα ακόμη βήμα για πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού μας πλούτου. Η διαχείριση του δασικού πλούτου φεύγει από τη Δασική Υπηρεσία και γίνεται από ιδιώτες. Στην ουσία, βάζουν «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Αφαιρείται ουσιαστικά η αρμοδιότητα κατάρτισης των δασικών χαρτών από τη Δασική Υπηρεσία και παραδίδεται σε εργολάβους με ενδιάμεσο την «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ».
  • Με τον εφαρμοστικό νόμο του «μεσοπρόθεσμου», παρέχεται η δυνατότητα στο κεφάλαιο να εγκαταστήσει τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες εγκαταστάσεις του όπου θέλει (ακόμη και σε δημόσιες δασικές εκτάσεις) και μάλιστα με διαδικασίες - εξπρές κ.ο.κ.

Υποβάθμιση και ελλείψεις

Το ΚΚΕ, πέρα από την κάθετη αντίθεσή του στα προαναφερόμενα νομοθετήματα, την αποκάλυψη από το Κόμμα του φιλομονοπωλιακού και γι' αυτό βαθιά αντιπεριβαλλοντικού και αντιλαϊκού χαρακτήρα τους, από την αρχή και της φετινής αντιπυρικής περιόδου (1η Μάη) με επανειλημμένες παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής είχε προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους απ' αυτήν την κατάσταση και την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα. Ανέδειξε τις ελλείψεις και τα κενά στη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική, την ανάγκη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό. Να μην υπάρχουν τριών ειδών εργασιακές σχέσεις στην Πυροσβεστική (μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης, εποχικοί).

Ενδεικτικά ήδη από τις αρχές Απρίλη κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η εμπορευματοποίηση των δασικών συστημάτων εντείνεται και με αφορμή την οικονομική καπιταλιστική κρίση και τις πολιτικές του μνημονίου από την (σ.σ. τότε) τρικομματική κυβέρνηση. Η υποβάθμιση και ο παραγκωνισμός της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος της ενιαίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών μας οικοσυστημάτων, η μεταφορά και ανάθεση δασικού αντικειμένου σε ιδιώτες, οι αντιδραστικές - αντιδασικές αλλαγές στη δασική νομοθεσία, οι διαδικασίες "fast track", οι ελλείψεις σε μόνιμο δασικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή καθορίζουν το περιβάλλον μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο».

Τόνιζε χαρακτηριστικά ότι οι πιστώσεις των προϋπολογισμών για το Πυροσβεστικό Σώμα κατά τα έτη 2009 - 2013, καταδεικνύουν ότι το ύψος της μείωσης που έχει επέλθει από το 2009 μέχρι και σήμερα, ανέρχεται σε 149.542.293 ευρώ και σε ποσοστό 30%. Συγκεκριμένα έχουμε:

-- Οικονομικό έτος 2009: 499.601.293 ευρώ.

-- Οικ. έτος 2010: 451.626.000 ευρώ.

-- Οικ. έτος 2011: 370.277.000 ευρώ.

-- Οικ. έτος 2012: 394.681.130 ευρώ.

-- Οικ. έτος 2013: 350.059.000 ευρώ.



Με τέτοιες πολιτικές και επιλογές έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο στο Πυροσβεστικό Σώμα να υπολειτουργούν οι υπηρεσίες, να υπάρχει αποσάθρωση υποδομών και εγκαταστάσεων με την πλήρη υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, που μεταφράζεται με την κακή κατάσταση της πλειοψηφίας των οχημάτων και μηχανημάτων του, πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, εκχωρώντας αρμοδιότητες πυρόσβεσης σε ιδιώτες.

Οι δε πυροσβέστες βιώνουν οικονομική εξαθλίωση από το πετσόκομμα των αποδοχών τους, εξαιτίας των δυσβάσταχτων περικοπών, καθώς και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, με τα εξαντλητικά ωράρια, την έλλειψη της απαιτούμενης προστασίας κατά τις επεμβάσεις στα διάφορα πολύπλοκα συμβάντα, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή τους.

Απέναντι στα παραπάνω, δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Εδώ και τώρα, άμεσα ο λαός πρέπει να διεκδικήσει ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε πανελλαδικό επίπεδο με ευθύνη και κεντρικό σχεδιασμό από τη Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους φορείς της κεντρικής εξουσίας. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη - διαχείριση του δασικού πλούτου, την προστασία και αξιοποίησή του, προς όφελος του λαού.

www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.