Translate

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Αναβαθμίζονται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίας Δυτικής Μακεδονίας!


Ο «Π» αποκαλύπτει το Σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Π.Υ. Κοζάνης αναβαθμίζεται σε Α΄ κατηγορία και σε Β΄ η Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά

Αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας φέρνει το σχέδιο αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», το ανωτέρω σχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση και θα οριστικοποιηθεί μετά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, περιλαμβάνει αναβάθμιση των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του δ.σ. της πανελλήνιας ομοσπονδίας, Παναγιώτης Ανδρεόπουλος, επιβεβαιώνοντας τη θετική αυτή εξέλιξη, δήλωσε ότι «υπάρχουν διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου, σε συναντήσεις που είχαμε, ότι με την νέα οργανωτική δομή και την αναδιοργάνωση της Πυροσβεστικής, θα υπάρξουν θετικές αλλαγές στη Δυτική Μακεδονία». Άλλωστε, δεν παρέλειψε να πει ότι «είδαμε το σχέδιο αναδιοργάνωσης το οποίο προβλέπει αναβάθμιση των Π.Υ. της ακριτικής μας περιφέρειας». Ειδικότερα, η Π.Υ. Κοζάνης, ως έδρα της περιφέρειας, αναβαθμίζεται κατά δύο κατηγορίες, καθώς από Γ΄ κατηγορία αναβαθμίζεται σε Α΄ κατηγορία. Την ίδια στιγμή οι Π.Υ. Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών αναβαθμίζονται σε Β΄ κατηγορία από Γ΄ κατηγορία που είναι τώρα. «Ένα πάγιο αίτημα πολλών ετών του συνδικάτου μας και όλων των διοικήσεων της Περιφερειακής Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας, παίρνει σάρκα και οστά. Αυτό έπρεπε να γίνει από καιρό, γιατί όλες οι πρωτεύουσες των περιφερειών (Λάρισα, Ιωάννινα κ.λ.π.) έχουν Π.Υ. Α΄ κατηγορίας εκτός από την Κοζάνη που είναι Γ΄. Είναι φανερό ότι αναβάθμιση απαιτούνταν επίσης για Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά. Πρόκειται για σημαντικό γεγονός, καθώς οι Π.Υ. θα αναβαθμιστούν σε προσωπικό και μέσα και φυσικά θα καταστούν πιο αξιόμαχες», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Π.Υ. Δυτικής Μακεδονίας. Να σημειωθεί ότι για τις Π.Υ. Α΄ κατηγορίας προβλέπονται 80 άτομα μόνιμου προσωπικού, όταν η Π.Υ. Κοζάνης σήμερα έχει μόλις 30. Για τις Π.Υ. Β΄ κατηγορίας, προβλέπονται 40 άτομα, όταν σήμερα η Πτολεμαϊδα 26, η Φλώρινα 27, η Καστοριά 27 και τα Γρεβενά 25.

Ανακατατάξεις θα γίνουν και στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια, καθώς προβλέπονται αναβαθμίσεις, υποβαθμίσεις και καταργήσεις. Σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δεν αναμένονται καταργήσεις και άλλες δυσμενείς εξελίξεις, με εξαίρεση ίσως του Π.Κ. Άργους Ορεστικού, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στην Καστοριά, καθώς ενδεχομένως να ισχύσει ένας γενικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο Π.Κ. που απέχουν λιγότερο των 25 χιλιομέτρων από τις πρωτεύουσες των νομών καταργούνται.

Με τον νέο χάρτη του Πυροσβεστικού Σώματος, οι αναβαθμισμένες Π.Υ. Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το προσωπικό τους, φτάνοντας τουλάχιστον στα 400 άτομα μόνιμου προσωπικού, από μόλις 198 που έχει σήμερα.

Στο μεταξύ, απελπιστική είναι η κατάσταση ως προς τον εξοπλισμό και τα μέσα, καθώς με γηρασμένα οχήματα που συχνά ακινητοποιούνται από βλάβες και δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά και με προσωπικό τριών ταχυτήτων (μόνιμους, πενταετούς και εποχικούς), προσπαθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δυτικής Μακεδονίας να ανταποκριθεί στο έργο της.

Μέσα σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι πυροσβέστες δίνουν την ψυχή τους και ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στο δύσκολο έργο που επιτελούν για την κοινωνία. «Η Δυτική Μακεδονία να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας που δεν διαθέτει ΕΜΑΚ, αν και εδώ βρίσκεται η ενεργειακή καρδιά της χώρας, ενώ επίσης συμβαίνουν πολλά εργατικά και τροχαία δυστυχήματα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Ανδρεόπουλος.

Κατά τον πρόεδρο των εργαζομένων «είναι αδιανόητο σε μια περιοχή με τόσες λίμνες, να μην είναι εγκατεστημένο μονίμως ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο». Σε σχέση με τον μηχανοκίνητο εξοπλισμό, οι ίδιοι οι αξιωματικοί της Π.Υ. παραδέχονται: «Δεν είμαστε σε καλό επίπεδο. Τα περισσότερα οχήματα είναι 25ετίας. Η τελευταία μαζική προμήθεια είχε γίνει στην Ολυμπιάδα. Τα αυτοκίνητα είναι γηρασμένα. Τα στέλνουμε στο συνεργείο της πυροσβεστικής στη Θεσσαλονίκη και κάνουμε μήνες να τα πάρουμε γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά». Ο Π. Ανδρεόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν γίνονται προμήθειες ούτε για ελαστικά. Τα αυτοκίνητα όταν υποστούν βλάβη παροπλίζονται για πολύ καιρό. Επισκευάζονται μόνο εάν και όταν κάποια στιγμή δοθούν χρήματα για προμήθειες ανταλλακτικών».

Πυροσβέστες τριών ταχυτήτων

Στη Δυτική Μακεδονία προσλήφτηκαν 182 πενταετούς, 258 είναι οι μόνιμοι και 66 οι εποχικοί συμβασιούχοι. Στη συνολική δύναμη των 506 πυροσβεστών στη Δυτική Μακεδονία συμπεριλαμβάνεται και το αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα των 49 ατόμων.

Ως προς τον αριθμό υπάρχει επάρκεια, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι το καλύτερο θα ήταν να είναι όλο το προσωπικό μόνιμο καθώς, δεν βοηθά στη σωστή λειτουργία το να υπάρχει προσωπικό τριών ταχυτήτων. Κι’ αυτό γιατί οι πενταετούς δεν εργάζονται βάρδιες και Σαββατοκύριακα. Απλώς εγκρίνεται ένας μικρός αριθμός ωρών για απασχόληση τη νύχτα ή την Κυριακή, οπότε δεν μπορούν οι επιτελείς να προγραμματίσουν τον σχεδιασμό τους.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

e-ptolemeos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.